Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Αίσιο τέλος για τους 5 Έλληνες ακτιβιστές του πλοίου Estelle




Αναδημοσίευση (Πρώτη δημοσιευση Δευτέρα 22 Οκτώβρη 2012)


Μια απίστευτη περιπέτεια, που αγγίζει τα όρια ταινίας με υπερβολικές δόσεις δράσης, έζησαν οι 30 συνολικά επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο Estelle , μεταξύ των οποίων 5 Έλληνες (2 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ), της Πρωτοβουλίας “Ένα Καράβι για τη Γάζα”, που μετέφεραν ανθρωπιστικό υλικό στην πολιορκημένη Γάζα. Αίσιο τέλος για τους Έλληνες ακτιβιστές, καθώς και τους 2 Ισπανούς και 1 Ιταλό, που οι ισραηλινές Αρχές αποφάσισαν να επιτρέψουν την επιστροφή στις χώρες τους.

Ειδικότερα, λίγο μετά τις 11:15 προχθές το πρωί και καθώς το Estelle έπλεε σε διεθνή ύδατα, 17 ναυτικά μίλια βόρεια του Al Arish της Αιγύπτου και 30 ν.μ. από τις ακτές της Γάζας, σύμφωνα με το τελευταίο στίγμα του ιστιοφόρου, πλοία του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού περικύκλωσαν το σκάφος και λίγο αργότερα ταχύπλοα με μασκοφόρους στρατιώτες κατέλαβαν το ιστιοφόρο ESTELLE. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ship to Gaza, Drod Feiler, το Estelle περικυκλώθηκε από πέντε-έξι στρατιωτικά σκάφη, ενώ στρατιώτες που φορούσαν μάσκες προσπαθούσαν να επιβιβαστούν στο πλοίο. Και όλα αυτά σε διεθνή ύδατα, αν και κάποια ρεπορτάζ κάνουν λόγο για αιγυπτιακά ύδατα.

Η επέμβαση έγινε στις 11.30, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ οι Ισραηλινοί επεσήμαναν ότι δεν θα το αφήσουν να πλησιάσει περισσότερο από 12 ναυτικά μίλια στη Γάζα. Η επικοινωνία έχει χαθεί (από τις 11:40), το σκάφος οδηγήθηκε στο λιμάνι του Ashdod και αναμενόταν να φθάσει στις 4 μμ τοπική ώρα. Η ελληνική πρεσβεία εκεί, είχε ενημερωθεί και εκπρόσωπος της μετακινούνταν στο Ashdod.

«Το Estelle δέχεται επίθεση αυτή τη στιγμή, μόλις έλαβα μήνυμα μέσω τηλεφώνου», δήλωσε η Βικτόρια Στραντ εκπρόσωπος του σουηδικού «Ένα καράβι για τη Γάζα».

Όπως ανέφερε η Jerusalem Post, o ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του είπε πως «όταν οι επιβάτες του πλοίου ξεκαθάρισαν ότι δεν θα συνεργαστούν, ούτε αποδέχονται την πρόσκληση να πλεύσουν ως το λιμάνι του Ashdod, αποφασίστηκε να καταληφθεί το σκάφος και να μεταφερθεί στο Ashdod», ενώ διευκρίνισαν ότι «οι επιβάτες θα παραδοθούν στην αστυνομία και τις αρμόδιες αρχές».

«Το πλοίο αναχαιτίστηκε σήμερα το πρωί χωρίς να υπάρξουν βίαια επεισόδια. Στρατιώτες επιβιβάστηκαν στο πλοίο και το έθεσαν υπό τον έλεγχό τους. Οι επιβαίνοντες δεν αντιστάθηκαν», δήλωσε εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού.
Επισημαίνεται ότι, στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 30 άτομα, εκ των οποίων οι παρακάτω 5 Έλληνες:

-Βαγγέλης Διαμαντόπουλος (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)
-Δημήτρης Κοδέλας (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)
-Βαγγέλης Πισσίας (συντονιστής αποστολής)
-Λουκάς Σταμέλλος (μέλος Γραμματείας “Ένα Καράβι για τη Γάζα”)
-Μιχάλης Τικτόπουλος (μέλος Γραμματείας “Ένα Καράβι για τη Γάζα”)

Ακόμα, στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 5 ενεργά μέλη εθνικών Κοινοβουλίων (Ελλάδα (2), Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία), καθώς και ένα τέως μέλος του Καναδικού κοινοβουλίου.


Στο μεταξύ, αρκετοί Έλληνες βρίσκονταν στο πλευρό των Ελλήνων ακτιβιστών, μεταξύ τω οποίων ο Μανώλης Γλέζος, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο τελευταίος επικοινώνησε με τον ΥΠΕΞ Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος του είπε ότι ζήτησε από την ισραηλινή πρεσβεία να εξασφαλίσει τη σωματική ακεραιότητα όλων των Ελλήνων του σκάφους. 

Την ίδια στιγμή, ο Δημήτρης Πλειώνης, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα», υπογράμμισε ότι: «Το ταξίδι αυτό αποδεικνύει την αλληλεγγύη των λαών απέναντι σε μια κατάσταση απαράδεκτη», παρόλο που το ΥΠΕΞ είχε εκδώσει ανακοίνωση, αποτρέποντας Έλληνες να πάρουν μέρος στην πρωτοβουλία.



Παράλληλα, η Πρωτοβουλία “Ένα Καράβι για τη Γάζα”, κατήγγειλε, σε σχετική ανακοίνωσή της, την παράνομη ισραηλινή επίθεση και κατάληψη του ESTELLE στα διεθνή ύδατα, «όπου για άλλη μια φορά το Ισραήλ επιβεβαιώνει τον ρόλο του ως τραμπούκου και χωροφύλακα της περιοχής».

Και συμπλήρωσε: «Η πράξη διεθνούς πειρατείας ενάντια σε πολίτες από 8 χώρες, που μετέφεραν ανθρωπιστικό υλικό στην πολιορκημένη Γάζα, δείχνει για άλλη μια φορά το αληθινό πρόσωπο του σιωνιστικού απαρτχάιντ».

Στο μεταξύ, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έφτασαν το απόγευμα της Κυριακής, με πτήση της Ολυμπιακής από το Τελ Αβίβ, οι πέντε Έλληνες που επέβαιναν στο ιστιοφόρο Estelle.

Σημειώνεται ότι, οι Έλληνες ακτιβιστές παραχωρούν συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

«Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια συνεχίζεται με υπομονή και επιμονή και παρά τις μικρές θυσίες που απαιτούνται, μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα ακόμη και στην περίπτωση που οι συνθήκες είναι δύσκολες όπως και ο αντίπαλος» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Βαγγέλης Πισίας.

Στο αεροδρόμιο τους περίμενε η πρέσβης Ελένη Σουρανή, διευθύντρια της Α6 Διεύθυνσης Αραβικών Χωρών και Μέσης Ανατολής του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου και Θοδωρής Δρίτσας.


Κατά την αναχώρησή τους, επικοινώνησε μαζί τους τηλεφωνικά ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.


Μετά απ’ όλη αυτή την περιπέτεια, ο Δημήτρης Κοδέλας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, σημείωσε ότι «οι ισραηλινοί σταμάτησαν το πλοίο σε διεθνή ύδατα», ενώ χαρακτήρισε την επιχείρηση του ισραηλινού ναυτικού «γιγαντιαία και εντελώς δυσανάλογη». 

Ωστόσο, τόνισε ότι «οι ισραηλινοί στρατιώτες ήταν προσεκτικοί, καθώς ήξεραν ότι πάνω στο πλοίο επέβαιναν ευρωπαίοι βουλευτές».

Διευκρίνισε δε, ότι «οι Έλληνες επιβιβάστηκαν στο πλοίο εν πλω σε διεθνή ύδατα, καθώς φοβήθηκαν ότι αν προσέγγιζε ελληνικό λιμάνι, δε θα του επιτρέπονταν ο απόπλους».

Σχολιάζοντας για την αποστολή, ανέφερε ότι «πέρασε από πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια και είχε θετική ανταπόκριση». 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=vBYmIXaQs9U

Β.Ψ.

Στοιχεία ρεπορταζ: ΑΠΕ-ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογήστε το σχόλιο σας...