Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Το σώμα φωνάζει αυτό που σωπαίνει το στόμα


Το σώμα φωνάζει αυτό που σωπαίνει το στόμα...Και οι σιωπηλοί σου πόνοι...Πώς φωνάζουν στο σώμα σου; 

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Υγείας παραθέτουμε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο (με εξαίρεση το τέλος) του Nelson Torres, γιατρού στην ψυχιατρική (UCV), και ειδικού σε ψυχο-νευρο-ανοσογλωσσική PNIL ση Βενεζουέλα.

https://www.facebook.com/KoinonikoiLeitourgoiEnTaxe/videos/1005435716233750/


Φέτος, το επίκεντρο της προσοχής της επιστημονικής κοινότητας στρέφεται στην αλληλεπίδραση της εργασίας με την ψυχική υγεία, και συγκεκριμένα στις προϋποθέσεις και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η εργασία επιβαρύνει ή προάγει την ψυχική υγεία και βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Θέμα καθόλα επίκαιρο, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και των επιπτώσεων τους στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.


"Το περιβάλλον εργασίας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πηγές χρόνιου στρες, λόγω της αυξημένης ανταγωνιστικότητας και του φόβου της ανεργίας".


Μπλα μπλα μπλα.... Αυτά τα κείμενα-δελτία τύπου, που παρουσιάζουν τόσο ουδέτερα, τόσο αποστασιοποιημένα, τόσο αποστειρωμένα τα θέματα ψυχικής υγείας, μοιάζουν σχεδόν να μας κοροϊδεύουν, και πολύ περισσότερο όσους νοσούν από κάποια ψυχική διαταραχή. Το κείμενο συνεχίζει αναφέροντας: "Ωστόσο, το εργασιακό στρες και πολύ περισσότερο το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης, δεν έχουν συνέπειες μόνο στην υγεία του ίδιου του εργαζόμενου, αλλά έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στον ίδιο τον οργανισμό καθότι συνδέονται με μειωμένη απόδοση". Το θέμα μας δηλαδή είναι να μην μειωθεί η απόδοση των εργαζομένων και πέσουν έξω οι εταιρείες, όχι να εστιάσουμε στην βελτίωση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων και στο πως μπορούν οι εταιρείες να συνεισφέρουν σ' αυτή την κατεύθυνση.


Βέβαια, για να μην απομονώνουμε φράσεις, παρακάτω το κείμενο παρουσιάζει κάποιους μη δαπανηρούς τρόπους που λειτουργούν θετικά στην ψυχική υγεία του εργαζομένου, όπως η κοινωνική υποστήριξη, μέσω των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αλλά και ο έλεγχος που αισθάνεται ότι έχει πάνω στην εργασία του.


Πάντως, σίγουρα πρέπει πολλά περισσότερα να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν στο κομμάτι εργασίας-ψυχικής υγείας όλων των εργαζομένων. Το άγχος που βιώνουν οι εργαζόμενοι μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογήστε το σχόλιο σας...